Интересно от сп. Мениджър, което бихме искали да споделим с вас

 

3 необичайни съвета, които могат да ви превърнат в по-добър мениджър


Така научих, че мотивирането на служителите, задържането им в компанията и развитието на техните умения и потенциал превръщат работата на мениджъра в една от най-трудните, които може да намерите в света на бизнеса. Разбрах и друго - че традиционните знания и разбирания за това, какво означава да бъдеш мениджър, не винаги носят добри резултати.
Това са три необичайни съвета, които могат да ви превърнат в по-добър мениджър. 


1. Сближете се с хората, които управлявате


Новите мениджъри са научени да не изграждат лични взаимоотношения с преките си подчинени, защото това може да им попречи да се дистанцират от тях на по-късен етап.
Аз обаче вярвам, че създаването на по-близките връзки с вашите служители ще ги направи по-склонни да се доверят на вашите напътствия и да се вслушат в критиките ви.


2. Не влизайте в ролята на медиатор на конфликти


Опитът ми показва, че това определено е област, в която „нищо добро не остава ненаказано“. Вместо да насърчават директната комуникация, много мениджърите често попадат в средата на междуличностни конфликти, опитвайки се да контролират взаимоотношенията между своите служители.
Колкото повече внимание обръщате на тези проблеми, толкова по-негативна и враждебна става работната среда във вашата организация.


3. Научете се да толерирате неконвенционалното поведение, ако то води до по-добри резултати


Ако най-продуктивният ви служител има навика да закъснява за срещи и да отделя повече време за почивки, не бързайте да го наказвате за неговото поведение. Някои може да ви обвинят във фаворитизиране, но ако специалното ви отношение се дължи на добри резултати и значими постижения, други може да вземат това поведение за пример и да подобрят собственото си представяне.